Previous ◁ | ▷ Next

Китен история и легенди за курорта

Историята на селището е много древна. Непосредствено до днешното село Китен може да се видят останките от крепостта Урдовиза, разположена на 35 км от Созопол на едноименния черноморски полуостров. Името Урдовиза идва от бронзовата епоха в древна Тракия.

Китен история

То е старо тракийско селище, което намира потвърждение с изобилните находки на антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика (главно фрагменти от амфори), и фрагменти от червенофирнисови римски съдове, открити в двата залива около полуострова. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. Към края на XIX-ти век стената на Урдовиза все още е била много добре запазена.  Галерия снимки  може да разгледате на снимки Китен

Една от хипотезите е, че това е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането ѝ. Първото име на селището е Урдовиза — в памет на Стана Урдовиза — красива българка, желана от турския падишах, освободила от данък цяла Странджа. Конят ѝ и тя самата намират смъртта си на Северния залив, който носи името „Атлиман“ (или Конски залив).

Китен история

 

Подробна информация ще можете да намерите на автогарата в Китен, от която ние се намираме на не повече от 50 метра разгледайте на карта на Китен.  

По подробна информация за урдовиза можете да намерите в Wikipedia 

 

Russia-Flag-icon 

Made and Powered by K.Panayotov